geum
By
8 years ago
  • osssz:

Bp.XVIII. Kossuth tér

Budapest XVIII., Kossuth tér rendezése

helyszín: Budapest XV. kerület

tervezés: 2011. szeptember
Tervezőtársak: Massány Edina


A tér északi részén a Rerrich Béla által tervezett térszerkezet visszaállítását javasoljuk: úgy gondoljuk, a magyar kertépítészet történetének ezt az értékes és védendő alkotását érdemes eredeti szerkezetében megőrizni. A parkrész nem szenvedett olyan átalakítást, ami a felújítást lehetetlenné vagy erőltetetté tenné, a 70 évvel ezelőtti térképzés pedig a jövőben is működőképes és esztétikus lehet. A további parkrész a történeti parkterülettől való határozott elválasztást megtartva, de előbbi szellemiségéhez igazodva, az általa felállított geometriai rendszeren belül maradva alakulna újjá. A Rerrich féle feszesség és szimmetria így a teljes teret jellemezné, a klasszikus modern kertépítészeti alkotás kisugárzásának mintegy engedelmeskedve.
A park egészét reprezentatív köztér-közkert együttesnek képzeljük, ugyanakkor fontosnak tartjuk a park élettel való megtöltését a mindennapokban. A terület nagysága lehetővé teszi az ünnepélyes díszkert mellett fiatalok találkozását, gyermekek kikapcsolódását szolgáló pihenő- és játszóhelyek, továbbá egy kisebb vendéglátóegység elhelyezését is, úgy, hogy ezek a funkciók egymást ne zavarják, hanem kedvezően kiegészítsék.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…