geum
By
4 years ago
  • osssz:

Sopron - Várkerület

Sopron, Várkerület I. ütem. A Várkerület revitalizációjának célja a gépjárművek dominanciájának visszaszorítása a szervizutak és parkolók átszervezésével a gyalogos használat javára: mindez egységes esztétikai elvek és magas anyagminőség használatával történik.

helyszín: Sopron
tervezés: 2009-2013
kivitelezés: 2015
generál és építész tervező: Hetedik Műterem Kft.

Sopron Önkormányzata 2009 őszén tervpályázatot bonyolított le „Sopron – a Várkerület revitalizációja” címmel, amely pályázaton a Hetedik Műterem a Geum Műteremmel együtt kidolgozott pályaművével 2. díjat nyert. Tekintettel arra, hogy a Bíráló Bizottság 1. díjat nem adott ki, a pályázati Zárójelentés azt ajánlotta, hogy Kiíró a 2. díjas terv készítőjével kössön szerződést a tervezésre. Ennek alapján 2011 februárra tanulmányterv, 2011 augusztusra engedélyezési terv és 2013 novemberére az I. ütemre kiviteli terv készült. Az I. ütem (kb. 18.000 m") kivitelezése 2015 decemberére lezárult. (Kivitelező: Vemévszer Kft.)
A Várkerület revitalizációjának célja a gépjárművek dominanciájának visszaszorítása a szervizutak és parkolók átszervezésével a gyalogos használat javára: mindez egységes esztétikai elvek és magas anyagminőség használatával történik.
A Várkerület, mint városi téregyüttes kialakítása a „kottavonalak” szervező erejét és a vonalak közötti távolságok rugalmas változtatási lehetőségét kihasználva történik. A rendszer konkrétan megjelenik a köztér épített és zöldfelületi elemeinek kialakításában, és egységesen végigfut a Várkerület körútból köztérré alakított teljes szakaszán.
(Forgalomtechnika: Közlekedés Kft, Közvilágítás: GT-Vill Kft, Közmű: Aqua-Duo-Sol Mérnöki Iroda Kft, Akadálymentesítés: Kormányos Anna)

A fotókért köszönet Danyi Balázsnak.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…